14 Haziran 2011 Salı

KADERCİLİK

İslamdaki kader kavramı pek anlaşılmayan bir konudur. Bir çok kişi kadercilikten dolayı küfre, şirke ve ateistliğe varan bir sürece girmiştir.
Kaderi, farklı bir bakış açısı ile ele alırsak  anlaşılabileceğini düşünüyorum.

Kader kavramındaki kafa karıştırıcı soru şudur; ''Madem Allah (c.c) bizim sonumuzun ne olacağını biliyor. Bizim yaptıklarımızın ne önemi var, sonumuz belli.'' deniliyor.

Kesinlikle doğru Allah (c.c) bizim sonumuzun ne olacağını daha doğmadan bilmektedir. Peki nasıl bilmektedir. Bunu insan olarak düşünürsek tabiki kavrayamayız, bizler çeşitli sınırlamalar altındayız(beden, mekan, kütle, zaman vs..) . Bu yüzden bakış açımızı değiştirmek zorundayız.

Allah (c.c)'ın vasıflarından biri zamansızlıktır. Zamandan bağımsızdır, bizim için olacak olan şey onun için olmuş ve bitmiştir. Kainatın varlığı ve sonuda birdir. Başlangıç ve son diye bir zaman kavramı olmadığı için. Bizim doğumumuz ve dünyadan göçüşümüz onun için olmuş ve bitmiştir. Hangisi önce derseniz, ikiside aynı anda diyebiliriz.

Bundan ötürü kendi irademiz ile yapacaklarımız hayatımızı değiştirmektedir. Kendi irademiz dışında olanlara ise kader denilebilir.

Eskilerin deyimi ile ''Eşşeği sağlam kazığa bağla, gerisini Allah (c.c)'a havale et''

1 yorum:

  1. Yazını okudukdan sonra ister istemez insan düşünüyor..Kader insanın en celişkide kaldıgı dini konulardan biri..zamanında okudugum bir yazıdaki yorum aklıma geldi..Savunulan düşünce kısaca suydu..Kader insanoglunun istediği olmadıgında aglama vesilesi...basarısızlıklarının suclusu gosterebilecegi bir korunma kalkanı..demisdi yazar..Ve eklemişdi..Vicdani bir inanısdır Kader
    Kaderin secim sansımız olan konularda enazından degişebilecegini biliyorum..

    YanıtlaSil